March 13, 2010

Aku "Wajib" ...Korang??

Ada lima jenis pekerja atau pemimpin untuk kita renungkan dan secara praktikalnya mempermudahkan pemahaman bagi kita mengukur dan menilai diri sendiri dan pekerja-pekerja dibawah tanggungjawab kita.


1. Pekerja atau pemimpin “Wajib”

Jenis pekerja atau pemimpin wajib ini mempunyai ciri-ciri yang disukai: kehadirannya, diperlukan, mesti ada sehingga ketiadaanya sangat dirasakan (rasa kehilangan).

• Dia sangat disukai kerana keperibadiannya yang sangat mengesankan, wajahnya yang selalu bersih, cerah dengan senyum tulus yang dapat membahagiakan sesiapa yang bertemu dengannya.

• Tutur katanya yang sopan tidak pernah melukai sesiapa pun yang mendengarnya, bahkan percakapannya sangat bijak, menjadi penyejuk bagi hati yang gersang, pembimbing bagi yang tersesat, perintahnya tidak dirasakan sebagai suruhan, orang merasa terhormat dan bahagia untuk memenuhi harapannya tanpa rasa tertekan.

• Akhlaknya sangat mulia, membuat setiap orang merasa bahagia dan senang dengan kehadirannya, dia sangat menghargai hak-hak dan pendapat orang lain, setiap orang akan merasa aman dan tenang serta mendapat manafaat dengan kehadirannya.


2. Pekerja atau Pemimpin “Sunat”

Ciri pekerja atau pemimpin jenis ini adalah : kehadiran dan keberadapannya memang menyenangkan, tetapi ketiadaannya tidak merasa kehilangan. Kelompok ini hampir mirip dengan sebahagian yang telah dihuraikan, berperestasi, budaya kerjanya baik, peribadinya menyenangkan, hanya sahaja ketika tiada, lingkungannya tidak merasa kehilangan, kenangannya tidak begitu mendalam. Seandainya kelompok kedua ini lebih berilmu dan bertekad mempersembahkan yang terbaik dari kehidupannya dengan tulus dan bersungguh-sungguh, nescaya dia akan naik peringkatnya kepada golongan yang lebih tinggi dan lebih utama.


3. Pekerja atau Pemimpin “Mubah”

Ciri khas pekerja atau pemimpin jenis ini adalah: ada dan tiada sama sahaja. Sungguh menyedihkan memang dengan kehadirannya tidak membawa erti apa pun baik manfaat ataupun mudarat, dan kepergianya pun tidak membuat orang merasa kehilangan. Pekerja jenis ini adalah orang yang tidak mempunyai motivasi, cincai sahaja, asal kerja, asal datang, tidak memikirkan kualiti, prestasi, kemajuan, perbaikan dan hal produktif yang lain. Sehingga kehidupannya pun tidak menarik, datar-datar sahaja. Sungguh menyedihkan jika hidup yang hanya sekali ini tidak bermakna. Mesti segera dipelajari latar belakang dan penyebabnya, seandainya boleh dimotivasikan dengan kursus, latihan, pertukaran kerja, mudah-mudahan boleh meningkatkan semangatnya.


4. Pekerja atau Pemimpin “Makhruh”

Ciri pekerja atau pemimpin kelompok ini adalah: adanya menimbulkan masalah, tiadanya tidak menjadi masalah. Bila dia ada dipejabat akan mengganggu kerja dan suasana walaupun tidak sampai menimbulkan kerugian besar, sekurang-kurangnya membuat suasana tidak tenang; ketenangan berkerja serta kerja yang baik berlaku jika dia tidak ada. Contohnya, dari penampilan dan kebersihan badannya mengganggu, kalau bercakap banyak sia-sianya, kalau diberi tugas dan pekerjaan selain tidak selesai, tidak memuaskan bahkan mengganggu kerja pekerja yang lain.


5. Pekerja atau Pemimpin “Haram”

Ciri khas kelompok ini adalah: kehadirannya sangat merugikan dan ketiadaannya sangat diharapkan kerana menguntungkan. Orang jenis ini adalah manusia termalang dan terhina kerana sangat diharapkan “ketiadaanya”. Tentu sahaja semua ini adalah kerana perilakunya sendiri, tiada perbuatan buruk yang tidak kembali kepada dirinya sendiri. Akhlaknya sangat buruk bagai penyakit kronik yang boleh berjangkit. Kerap memfitnah, mengadu domba, suka bercakap besar, tidak amanah, serakah, tamak, sangat tidak berdisiplin, pekerjaannya tidak pernah jelas ujungnya, bukan menyelesaikan pekerjaan malah sebaliknya menjadi pembuat masalah “trouble maker”.

Sila kita renungkan, adakah anda termasuk dalam kategori yang mana? Mudah-mudahan semua ini menjadi bahan renungan agar hidup yang hanya sekali ini anda boleh gunakan untuk mengubah diri dan mempersembahkan yang terbaik dan yang bermanafaat bagi dunia dan akhirat. Jadilah manusia yang “wajib ada”. Mudah-mudahan..!!

Untuk renungan kita bersama..!!

DI MANAKAH KITA?? Hasil tulisan Hashim Karni, February 23, 2010

 

3 comments:

Anonymous said...

Saye nak jd wajib jugak! I learn alot from you... 'moral of the story...'

capri... said...

Macam ku kenal 'moral of the story' tu...mmm!

Anonymous said...

hehehe. saye nak gi facial nih. pastuh nak pi jalan kuala. pastu nak tgk alice. tp takde partner in crime... sedey. sob sob~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...