September 19, 2011

Nasik Lomak 2.0 (aka Hadiah Hari Malaysia)

Bila anak BABI buat filem Nasik Lomak 2.0, dengan bangganya ’babi-babi gemuk’ semua ikut serta jadi pelakon tambahan…

Seronok jadi anak bukan Melayu di Tanah Melayu ni. Kutuk sini wa kutuk sana, lanciau sini dan lanciau sana, kontroversi NEGARAKUKU, kutuk wanita Islam bertudung, kutuk bunyi Azan, kutuk TNB, last-last dapat masuk Parlimen, bergelak sakan dengan Menteri Amaran, pastu boleh pulak bikin filim sendiri tayangan satu Malaysia. Cuba kalau aku yang kutuk Najib meng’mampus’kan ISA, mau aku masuk jel bawah ordinan lalu lintas ke, kalau tak pun ordinan mesin cetak ke, tak kira la asalkan aku boleh ditutupkan mulut.

Takpelah, orang Melayu memang begitu sifatnya. Layu dari batang sampailah ke hujung daun..

Was the movie “embraces and celebrates what makes us Malaysian?” What makes us Malaysian hanyalah kalau kita bercakap dengan satu bahasa, bersekolah di satu aliran yang sama, dan mula menghormati antara satu sama lain. Kalau masih seperti sekarang ini, just porgedit…

Tu sebab la aku tak pernah appreciate karya-karya filem Yasmin Ahmad (selain dari Iklan Raya PETRONAS) yang suka menonjolkan tabiat dan budaya buruk Melayu. Aku refer filem Yasmin adegan minah Melayu ikut mamat Cina main snooker, dengan sinis menolak pemuda Melayu sebab tak pandai dressing, x macho & tak pandai main snooker agaknya. Minah Melayu yang ikut masuk kelab snooker tu agak2nya bagus ke?

Huh! Buat digelak bangsa lain je..

P/s – Kalau kome tanya kenapa Alternative Views! lantang menulis dalam posting ni? Jawapnya inilah style gen i-y, belasah dulu pastu mintak maaf (itu pun kalau dah nak kena saman..)

Selamat Menyambut Hari Malaysia yang ke 48.


September 12, 2011

Happy Birthday...

Penuturan sesuatu ayat memainkan peranan penting bagi menentukan ‘weight’ atau kesungguhan penggunaannya. Sebagai contoh, kalau kita katakan “Ali pergi ke sekolah” – tidak membawa apa-apa makna yang penting. Namun apabila penggunaan ayat tersebut ditambah kepada “Sesungguhnya Ali pergi ke sekolah” – pertambahan perkataan itu memberikan makna yang mendalam dan mempunyai ‘weight’ dalam penggunaannya. Apatah lagi sekiranya ayat tersebut dikuatkan dengan perkataan seperti “Sesungguhnya Ali benar-benar pergi ke sekolah” – maka kesungguhan dalam ayat tersebut akan lebih terserlah.

Maka aku teringat ayat lazim dari surah Al ‘Asr ayat 103: 1-3 yang biasa kita baca,

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu benar-benar di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman, beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran”

Bukan saja dua ‘weight’ di dalam ayat di atas tetapi ditambah pula dengan satu lafaz sumpah yang menjadikan ianya suatu ayat yang mudah, lazim tapi penuh dengan kesungguhan dan pengertian yang mendalam.

Minggu lepas ini beberapa sahabat lama dan rakan-rakan menyambut hari lahir. Rupa-rupanya Rizal sama hari lahirnya dengan Razman. Kami sama-sama di ITM Perlis, dalam satu cohort, satu kelas, satu group buat presentation dsbgnya. Empat hari lepas, hari lahir Sep (aka Ling nama manja masa di OPKIM IV dulu). Tajul juga birthday minggu lepas. Oh! tak lupa Raischa juga menyambut hari lahir yang pertama 9 september lalu. Kepada mereka2 ini semoga mereka dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa berada di kalangan manusia yang tidak kerugian seperti yang disebutkan di surah Al ‘Asr di atas. Amin..

P/s - Aku tau korang nak kata Raischa cute macam bapak dia jugak kan? kan? kan?


video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...