December 10, 2010

Nasi Lemak 2.0

Kata Phillip Kotler ada dua prinsip Marketing Mix (Mkt101) yang kita kena tahu. Pertamanya understand and fulfill customer needs dan yang keduanya utilizing resources. Kedua-duanya penting, kedua-duanya mempunyai implikasi yang besar kepada satu-satu perniagaan. Maka tak heranlah kalau dua tokoh ini (well, satu tokeh satu lagu terompah) mempergunakan prinsip kedua-dua di atas dalam mengejar cita-cita masing2.

Air Asia memang kreatif dalam memahami, mempelbagai dan memenuhi kehendak pelanggannya. Dalam kes ini, impian seorang kakitangannya untuk berkahwin di angkasa telah dijadikan kenyataan. 150 penumpang lain yang merupakan saudara mara pengantin lelaki dan perempuan ikut sama menyertai perkahwinan bersejarah tersebut. Dengan hanya satu pelanggan utama, Air Asia berjaya memenuhkan semua tempat duduk kapal terbangnya. Sangat2 efisyen. Aku juga percaya trend perkahwinan di angkasa ini akan menjadi ikutan suatu masa nanti.

Yang ini pulak berjaya dengan spin, drama, segala bala untuk mendapatkan resources yang diperlukan. Kalau dulu dia diherdik, dimusuhi, sekarang dengan senang hati datang berjumpa dengan Pak Menteri mintak duit untuk dijadikan modal promosi kempen 1Malaysianya. Ada dua, samada Namewee ni memang terer, atau Pak Menteri Nazriwee tu yang mahu jadi calon anugerah paling popular Berita Harian 2010? Aku rasa yang no 2 tu kot. Tajuk promosi 1Malaysia tu Nasi Lemak 2.0. Yang Pak Menteri tu tak tau, cuma 5% je Namewee ni mempromosikan 1Malaysia, yang lain lirik lagu dia lebih kurang macamni..

1Malaysia, Negarakuku..
Chill it out yo, check it out yo..
Yo Melayu hari2 makan Nasik Lemak ..
Kami pun makan Nasik Lemak, tapi hotel punya la..(suara latar ramai-ramai..”remember kami dulu trader sikalang invader”)

Yo 1Malaysia, Negaraku..kuku..
Cilakak punya team bola boleh masuk semi final..
Bukan ka lu orang play like something stucked in your asshole?
Dulu lawan sama pompuan pun boleh kalah..(suara latar ramai-ramai..”Bola tak boleh..Ahmoi boleh?”)

Yo 1Malaysia, Negaraku..kuku..
Mamula moon, R&B, Love song..
Semua sama boleh dengar pagi2 pukul 5... ..(suara latar ramai-ramai..”Rahmat Bahgia Tuhan kurniakan, Raja Kita Selamat Bertakhtaaaaa..”)

Yo 1Malaysia, Negaraku..kukukuku..
Jangan aku diganggu, nanti ku sound sama pakcik2 ku..
Hishamwee (Menteri Amaran), Nazriwee (Pak Menteri popular), Soi Lekeee dan Ganiwee (Patail)..
Kalau takat pakai baju rap ke Parlimen, ada aku kesah..NAHHHHH !!
Hey TNB, KPT...Lu sapa ?..Ini Namewee la...NAHHHHH !!

1Malaysia..I support with all my heart. Peace make war!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...