January 01, 2010

"Kasih Allah; Tidak membeza-bezakan"

Aku lampirkan rencana pengarang Herald the Catholic Weekly dalam bahasa Melayu (m/s 23) yang diterbitkan pada 21 Mei 2009. Kamu baca dan beritahu aku samada kita boleh terpesong akidah membaca petikan ini. Maksud ’kita’ lebih merujuk kepada anak-anak kita yang suka merempit, pendominasi pusat-pusat Serenti dan sebagainya...

Naskah Herald the Catholic Weekly ini telah diterima secara percuma oleh seorang petugas di KLCC bernama Abdullah Abdul Rahman (baca http://harakahdaily.net/index.php/option=com_content&task=view&id=2777&Itemid=50).--------------------

"Kasih Allah; Tidak membeza-bezakan"
Renungan Hari Minggu
Minggu Paskah VI
Bacaan I: Kis 10:25-26, 34-35, 44-48
Bacaan II: 1 Yoh 4: 7-10 Injil: Yoh 15:9-17

Katerina memang luar biasa. Cuba bayangkan. Dia tabah dan sabar menghadapi tabiat dan perangai anak perempuannya. Nama anak perempuannya itu ialah Janet dia berperangai aneh, dan ganjil bin ajaib, tidak sewajarnya sebagai anak gadis. Apalagi sebagai puteri dari Katerina, anggota Kerasulan Wanita Katolik yang terkenal aktif. Cara hidup Janet benar menghina nama baik namanya.

Janet suka berpakaian yang aneh-aneh. Baginya berpakaian di tempat umum dan di rumah itu sama saja. Cara berpakaian menjadi sumber pertengkaran di antara dia dan mamanya. "Mamanya terlalu kuno, tidak ikut perkembangan zaman," kata Janet setiap kali bertengkar. Katerina selalu mencuba menyakinkan Janet dengan suara yang lemah lembut. Tetapi sia-sia belaka. Setiap kali diberi nasihat Janet membunyikan radio atau CD dengan suara yang kuat. Dan suara mamanya tenggelam dalam bunyi muzik.

Itu baru soal pakaian. Pergaulan Janet dengan lelaki lebih teruk lagi. Janet sering berganti-ganti teman lelaki. Sering keluar rumah dengan lelaki yang berlainan. Sudah menjadi kebiasaan Janet untuk berteriak memanggil nama lelaki yang dikenalnya apabila melintas di jalan. Kalau sudah begitu, mamanya lari ke dalam bilik menyembunyikan rasa malu. "Ke manakah nak kusimpan mukaku ini," dan ia sering menjadi pertanyaan Katerina kepada Janet. Tanpa sopan Janet menjawab, "Biarkan di kepala."

Janet memang tidak asing lagi sebagai seorang yang rajin ke gereja pada hari minggu. Hanya yang menjadi persoalan ialah caranya berpakaian. Banyak umat lain yang terganggu kerana melihat cara Janet berpakaian yang tidak sesuai dengan pakaian untuk masuk ke rumah Allah. Hampir telanjang!

Itulah Janet yang selayaknya dibenci oleh mamanya Katerina, kerana memalukan dan mencemarkan nama keluarga. Tetapi Katerina selalu berkata, "tidak apa, biarlah dia begitu, dia tetap anak saya. Saya tetap mencintainya." Kalau saja Katerina berkata; "saya membenci Janet, biar dia itu anak saya," orang tidak mempermasalahkannya. Ada ramai orang berbuat begitu. Orang hanya mencintai orang yang baik dan balik membencinya kalau dia berubah menjadi jahat. Contoh tentang hal itu terlalu banyak. Tetapi sangat sedikit orang yang bersikap seperti Katerina.

Bagi orang Kristian, ajaran Cinta Kasih yang ditegaskan Yesus sudah bukan barang dan hal baru. Bahkan rumusannya seperti tertulis dalam Injil sudah dihafalkan. Hanya dalam Injil Yohanes, ajaran Cinta Kasih diberi dasar yang lain "supaya kamu saling mencintai seperti Aku telah mengasihi kamu." Pertanyaan kita ialah bagaimana Yesus mencintai kita? Seperti Aku mencintai kamu, bukan kerana kamu baik, suci, dan tidak berdosa. Kalau Tuhan mencintai kita tunggu sampai kita baik dan benar maka manusia tidak bakal menikmati cinta Tuhan.

Cinta Tuhan memang lain. Biar pun manusia berdosa Tuhan tidak berubah jestru tindakan penebusan ada kaitannya dengan dosa manusia dan cinta Tuhan. Jestru di mana ada dosa di sana cinta Tuhan semakin tampak. Dengan tetap mencinta Janet, Katerina sudah mewujudkan kata-kata Tuhan. Seperti Aku mencintai kamu. Janet tetap dicintai walapun dia berlaku aneh dan mengundang emosi.

Memang mencintai orang atau selama orang itu baik lebih mudah daripada mencintai orang yang tidak baik. Apalagi kalau kejahatan seseorang langsung merugikan kita. Ada orang tua yang secara tegas mengatakan putus hubungan dengan anaknya kerana anaknya begitu dan begitu. Atau sebaliknya. Ada anak yang bersumpah tidak mahu berbaik dengan orang tuanya kerana sesuatu hal tertentu. Ada pemimpin di pejabat yang membenci orang bawahan kerana dia jahat. Nasibnya, pengkatnya tidak pernah diperhatikan. Ada guru atau pensyarah yang membenci murid atau mahasiswa/winya. Keputusan peperiksaan mereka selalu rendah bahkan sehingga mereka gagal.

Allah adalah kasih, dan setiap orang yang mengaku diri mengenal Allah dan menjadi milik-Nya hanya terbukti kalau hidupnya memancarkan penghayatan cinta kasih. Sebaliknya, segala hal yang kita lakukan, yang bertentangan dengan penghayatan cinta kasih, tidak berasal dari Allah. Kerana itu, tinggal dalam kasih Allah menjadi usaha pertama yang perlu diperjuangkan. Selanjutnya, kasih Allah yang sudah kita rasakan akan menggerakkan diri kita untuk mencintai sesama.

Itulah tugas perutusan kita; menjadi nabi cinta kasih sayang di zaman ini. Melalui tugas perutusan tersebut, kita turut serta dalam karya Allah, yakni menanamkan cinta kasih Allah dalam hati setiap orang dalam masyarakat di mana pun kita berada. Seperti Roh Kudus juga dicurahkan Allah kepada setiap orang dari bangsa mana pun yang takut akan Dia dan yang berkenan kepada-Nya kerana mengamalkan kebenaran Allah; demikian cinta kasih Allah diharapkan dapat dirasakan oleh semakin ramai orang di dunia ini.

Kita adalah duta-duta kasih. Marilah kita berusaha bersama agar cinta kasih menjadi menjadi suasana yang boleh dinikmati oleh semua orang di dunia ini; suasana kasih yang memberikan kehidupan dan kesegaran. Yesus minta supaya kita saling mencintai seperti Aku mencintai kamu. Manusia berbuat sebaliknya; seperti kamu mencintai aku. Amin - Paderi Valentine Gompok, OFM Cap


-------------------------

Selepas ini, banyaklah ayat seperti dibawah dari golongan non-Muslim:

Jesus anak Allah.
Mary anak Allah.
Allah membenarkan kita minum arak secara sederhana.
Allah tidak melarang kita dari memakan babi.
Kalau kita berdosa kepada Allah, jumpalah paderi untuk pengampunan.
Tidak mengapa seks bebas sebelum kawin, tiada hukuman sekalipun Allah lebih suka kita berkahwin'.
Tuiii...tahun baru hampeh!!

P/s


– Mahu melihat betapa cepatnya Mahkamah Rayuan membuat keputusan sepertimana cepatnya keputusan keatas YB Nizar...

- Selepas ini bolehlah mereka struggle dengan IFC (Inter Faith Commission) pulak...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...